2011. gada 19. apr.

Jautājumi, kas maina dzīvi

Psiholoģija, savstarpējā saderība

Atrodoties bezdibeņa malā, kāds domā par tā dzīlēm, bet kāds par to, kā tikt tam pāri. Kā rīkojaties jūs, kad esat nonākusi izmisuma stāvoklī un esat zaudējusi gandrīz beidzamos spēkus? Jautājumi, kurus uzdodat šādā mirklī, nosaka izvēli un rīcību kādu veiksiet...

Ja uzdodat jautājumus:"Par ko?", „Kāpēc tā notiek ar mani?", jūs aizvien spēcīgāk sevi saistāt pie problēmsituācijas un nododaties sevis žēlošanai. Tie ir bezdarbības jautājumi, kas nespēj sniegt atbildi. Šie jautājumi fokusē jūsu uzmanību uz problēmu un bremzē risinājumu meklējumus.

Tikko uzdodat jautājumu: „Kā?", tā pārslēdzaties no sevis žēlošanas uz problēmas risinājumu meklējumiem. Jautājums „Kāpēc?" ir reakcija uz notikušo, jautājums „Kā?" – notiekošā kontrole.

Ja uzdot jautājumus: „Kamdēļ tā ar mani notiek"?", „Kādu pieredzi varu gūt no esošās situācijas?", tad pārstājat ķibeli uztvert kā draudus. Jūs sākat meklēt notikušajā racionālas atziņas, kas nākotnē jūs veidos stiprākas. Jūs transformējaties!


Protiet uzdot precīzu un pareizu jautājumu un atbilde, kuru meklējat, pati atradīsies – kad pienāks īstais mirklis.

Visi notikumi jūsu dzīvē – tie ir rīcības vai bezdarbības rezultāts. Neviens un nekas nespēj ietekmēt jūsu dzīvi. Ja vēlaties mainīt savu dzīvi, mainiet jautājums, kurus sev uzdodat.

Par ko? → Kāpēc tas notiek ar mani? → Kāpēc tas notika? Kad reiz tas beigsies? → Kamdēļ situācija atkārtojas? Ko Es neizprotu pareizi? Kamdēļ esmu tāda ...? → Kā varu kļūt labāka? Kāpēc Es nespēju... ? → Kā Es spēšu ...?

Koncentrēšanās uz problēmu atņem spēku, risinājumu meklēšana piepilda ar enerģiju. Kad fokusējat savu uzmanību uz problēmu, tad tā ir negatīvā domāšana, kad koncentrējaties uz iespējamiem risinājumiem – pozitīvā domāšana. Vienmēr nav iespējams būt optimistei, bet vienmēr savu uzmanību iespējams fokusēt uz risinājumu meklējumiem.


„Katru reizi, kad kādā konkrētā situācijā vēlaties reaģēt kā ierasts, pajautājiet sev, vēlaties būt pagātnes gūsteknis vai nākotnes pionieris". Dipaks Čopra

Tikko radu visas atbildes, tā mainījās mani jautājumi. Paolo Koelju

Dzīvē viss atrodas līdzsvarā. Ja aizveras kādas durvis, tad noteikti kaut kur pavērsies citas. Nepieciešams tikai vērīgāk palūkoties apkārt. Ja esat pārņemta ar koncentrēšanos uz problēmām, tad šādu izdevību varat neievērot.


Problēma – tā ir pagātne, tās risinājums – nākotne. Tagadne – vieta, kur mēs mācāmies no vakardienas kļūdām, lai nākotnē kļūtu labāki. Ja mēs rīkosimies un domāsim savādāk, tad dzīvosim pagātnē un uz nākotnes dāvātajām iespējām raudzīsimies ar izbailēm. Rīkoties vai mūžīgi baidīties – izvēle atrodas jūsu rokās.

Nav komentāru: